Jednoduché rady jak vyčistit nábytek

Jak na čištění nábytku

Nábytek potřebuje tu a tam vyčistit. V dnešní době je k dostání nepřeberné množství různých přípravků a saponátů na čištění nábytku. Je možné si vybírat podle materiálu nábytku, jeho barvy, účelu užití apod. Máme pro vás několik tipů a vychytávek, jak si s čištěním nábytku poradit, aniž by vám to zabralo celý den a ztenčilo vaši peněženku. Návody jsou naprosto bezpečné, takže vám s úklidem mohou pomáhat i vaše ratolesti. 

Na každý nábytek platí něco jiného

Při úklidu se většinou neobejdeme bez vysavače. Ten nám pomůže odstranit zapadlé drobky, popř. prach a jiné nečistoty. Univerzálním pomocníkem je také navlhčený hadřík, který si dokáže rovněž poradit s mnoha běžnými nečistotami (např. kolečka od sklenice s vodou a podobné fleky). Musíme si však dávat pozor, z jakého materiálu je nábytek vyroben a jakou má povrchovou úpravu, protože každý má jiné vlastnosti a co uvítá nábytek ze dřeva, už nemusí například dělat dobře nábytku s vysokým leskem.

16020-1_1-5f59d3e0926e1.jpg (1024×768)

Nábytek z lamina

Nejčastěji se s nábytkem z lamina setkáme v kuchyni u kuchyňské linky, v ložnici u šatní skříně a obývací stěny v obýváku. To znamená téměř u každého kusu nábytku v domácnosti. A jak tedy nábytek z lamina čistit? Údržba a čištění laminovaného nábytku je celkem jednoduchá. Vystačíme si prachovkou a navlhčeným hadříkem, navlhčeným opravdu jemně, vlhkost respektive voda, totiž nábytku z lamina nedělá příliš dobře, Můžeme také použít čističe na alkoholové bázi určené přímo pro čištění nábytku z lamina.  Nikdy nepoužívejte jakákoliv abraziva, ať už to je tekutý písek nebo příliš hrubý čistící hadřík. 

Dřevěný nábytek

Protože masivní dřevo se moc nemusí s vodou, je lepší k jeho čištění použít prostředky na alkoholové nebo olejové bázi. Pokud se chcete zbavit „zapatlaných“ míst od rukou, stačí takové místo potřít navlhčeným hadříkem s trochou mýdla. S velkou vrstvou prachu si hravě poradí navlhčený hadřík s pár kapkami jablečného octa. Pokud se vám na světlém dřevěném nábytku udělají rýhy, hravě je odstraníte bílou vazelínou nebo směsí ze lžičky octa a lžičky oleje. Pokud už váš dřevěný nábytek něco pamatuje a tolik se neleskne, přetřete ho hadříkem namočeným v troše olivového oleje. Jako bonus navíc se z něj bude lépe utírat prach.

Lakovaný nábytek

Tento typ nábytku patří k těm nejméně náročným, co se údržby a čištění týče. Většinou si opravdu vystačíme jen s vlhkým hadříkem. Pro větší znečištění či mastnotu stačí použít mýdlo či pár kapek citronu a teplou vodu. Budete-li chtít použít čištění chemickými přípravky, pečlivě si prostudujte návod k použití, aby nedošlo k rozpuštění vrstvy laku. 

14610_satni-skrin--vigo-200-cm-dub-wotan-bily-lesk.jpg (1024×768)

Lesklý nábytek

Pořídit si nábytek do obýváku ve vysokém lesku je poslední dobou velmi módní, avšak jeho údržba není tak úplně jednoduchá. Je na něm totiž vidět každý otisk prstu a zároveň je velmi choulostivý na poškrábání. Nábytek je dobré nejdřív nasucho zbavit prachu. Dávejte, ale pozor na materiál prachovky, abyste nábytek nepoškrábali. K vyčištění šmouh použijte jemný vlhký hadřík a opatrnými krouživými pohyby vyleštěte nábytek do sucha.  Vyvarujte se použití saponátu, který by na povrchu vytvořil matný film a bylo by po lesku. Nevhodné jsou samozřejmě také jakékoli přípravky s obsahem písku či jiných podobných částic, které by mohly lesklý nábytek nevratně poškrábat. 

Proutěný a bambusový nábytek

K jeho čištění zkuste použít směs z 200 ml teplé vody a šťávy z půlky citrónu. Pro vyšší lesk naneste na navlhčený měkký hadr několik kapek lněného oleje a nábytek přetřete. Po několika hodinách nábytek přetřete suchým hadříkem.

26179_autronic-ratanovy-konferencni-stolek--moreni-tmavy-med--bez-skla-rb-099-t-ho.jpg (1024×768)

Babské rady na čištění nábytku

Zápach starého nábytku

Zejména u staršího dřevěného nábytku se často stává, že je časem nepříjemně cítit zatuchlinou.  Zápach u nábytku spolehlivě odstraníme tak, když do něj na vlhké houbičce vetřeme směs vody a octa (v poměru 1:1). Na čalouněný nábytek, jako jsou třeba sedací soupravy, skvěle funguje jedlá soda, která dokáže zápach absorbovat. Větší množství (dle intenzity zápachu) nasypeme na látku, necháme 1 den působit a poté vše důkladně vysajeme. 

Aby se lesklý nábytek opět leskl

Toho dosáhneme, když v litru vody uvaříme 50 g pšeničných otrub. Scedíme a nábytek přípravkem jemně otřeme hadříkem.

Jak na starý proutěný nábytek

Pokud váš proutěný nábytek časem ztratí svou pružnost, namočte ho do horké vody a nechte ho někde ve stínu samovolně uschnout. 

Aby se na dřevěném nábytku neusazoval prach

Smícháme litr vody, 2 lžičky octa a lžičku glycerinu, vzniklou směs nakapeme na hadřík a nábytek otřeme