Jak vybrat sedací soupravu

Sedací soupravy

Historie sedací nábytku je téměř tak stará jako lidstvo samo. Lavice a otomany, zprvu nečalouněné, ale vystlané kožešinami, později čalouněné a plněné koňskými žíněmi nebo třeba sušeným mechem. Čalouněné solitéry byly dříve výsadou převážně šlechty. K většímu rozšíření čalouněného nábytku došlo během 18. a 19. století. Ale, až teprve ve dvacátých letech minulého století, došlo k masívnímu používání v běžných domácnostech, kdy moderní gauč musel mít takřka každý. To bylo způsobené nastupující průmyslovou výrobou a tím pádem výrazným snížení ceny. Dnes nabídka vysoce převyšuje poptávku a tak se zákazník občas v záplavě nabízeného zboží trochu ztrácí.

Výběr podle tvaru

Správně zvolit tvar sedací soupravy je občas malé dilema. Rozhodnutí o vhodném tvaru podléhá nejen volnému místu, ale také účelu použití. Klasické sedačky se samostatnými křesly pro které se vžilo označení 3+1+1 nebo 3+2+1, využijete především tam, kde je dost prostoru na manipulaci s křesly. Naopak, pokud místa dost není, výběr rohové sedačky nebo sedací soupravy do U je tou správnou volbou.

Spojení tvaru do L nebo U spolu s rozkladem vytvoří dostatečně velkou spací plochu pro občasné, v některých případech i každodenní spaní. Pro volbu rohové sedačky mluví také další přednost a to veliký úložný prostor umístěný v části pohovky. Jednoduše přístupný po zvednutí sedáku. Gauč do U má dokonce úložné prostory dva, což ocení zejména majitelé menších bytů, kteří většinou bojují s nedostatkem úložného místa.

Kreativní hospodyňky, které rády mění design svého bytu, určitě zauvažují na koupí sedací soupravy s univerzálním rohem. Ta jim dá možnost využít variability stran a jednou sestavit sedačku s pravým rohem a podruhé s rohem levým.

 

Sedací souprava Madryt

Výběr podle rozměrů

Místo, kam chcete sedací soupravu umístit, je důležité dobře zaměřit. Nesmíte zapomenout na dostatečné místo pro otevírání úložného prostoru a pokud je sedačka rozkládací, tak také na prostor pro rozklad. Pokud si nedokážete představit sedačku v prostoru, pak vám poradíme malou vychytávku. Vezmete balící papír nebo noviny, které slepíte do velké plochy a podle rozměrů na ně nakreslíte půdorys a vystřihnete. A pak už se šablonou pracujete jako se samotnou sedačkou. Představit si místo, které nábytek zabere je potom mnohem jednodušší.

Výběr podle materiálu

Materiál, používaný pro čalounění sedáků, vybírejte samozřejmě s ohledem na celkový design obývacího pokoje respektive místa, kde bude sedačka umístěná. Dále podle nároků na provoz. Pochopitelně je velký rozdíl, když se v obývacím pokoji zdržuje pouze jedna osoba nebo zda jde o velkou rodinu s několika dětmi. S ohledem na tyto "provozní nároky" vybírejte sedací soupravu s dobře vyrobeným sedákem, ve kterém je použita kvalitní PUR pěna a zároveň pružiny faliste, které zaručí, že se sedák tzv. neprosedí. Pro náročný provoz doporučujeme vybírat látky s vysokou odolností. A pokud jsou v domácnosti malé děti, také s ohledem na snadnost čištění po případných domácích haváriích.

V nabídce nábytku Paul najdete zastoupené veškeré oblíbené látky:

  • žinylky - název získala z francouzského chenille, což znamená housenka, a přesně tak vypadají vlákna této oblíbené tkaniny. Vyznačuje se pevností, stálobarevností a vysokou odolností.
  • mikrovlákno - polyesterová látka vyrobená z velmi jemných vláken. Na dotek je příjemná, připomíná semiš a je vysoce odolná vůči otěru.
  • mikroplyš - látka ze synteticky vyráběného materiálu, hebká a velmi příjemná a dotek, lehce se čistí a snese vysoké namáhání
  • pravá kůže - jde nejčastěji o kůži hovězí. Kůže jako materiál použitý na čalounění je nadčasovou klasikou, stářím vznikající patina dodává sedačce unikátní vzhled.
  • syntetická a modifikovaná kůže - uměle vyráběný potahový materiál. První vzniká čistě uměle, druhý je vyráběn z rozdrcené pravé kůže jejím slisováním. Hlavní výhodou je především cena

Každá čalounická látka prochází při svém vývoji a výrobě testem odolnosti v otěru tzv. Martindale. Ten stanoví pevnost látky podle cyklů. Každá látka by měla vydržet minimálně 3000 cyklů. Na sedací soupravy je zapotřebí trochu vyšší kvalita a proto jsou používány látky s minimální hodnotou 20 - 40tis. cyklů. Látky s hodnotou na 40 tis. cyklů se považují za vysoce kvalitní a samozřejmě, že se to projeví i na ceně čalouněného nábytku.

Rohová sedací souprava s rozkladem Anton

Sedací souprava Anton