Sektorové a luxusní kuchyně II. díl

V první části našeho článku o sektorových kuchyních jsme vás seznámili s historií kuchyňských linek a informovali o možnostech a výhodách sektorových kuchyních. Dnes se zaměříme na levné sektorové kuchyně, na výrobu luxusních kuchyní na míru, a poradíme, jak si správně vybrat kuchyňskou linku

Sektorové kuchyně II. díl

Levné sektorové kuchyně

standardní sestavy kuchyňské linky v typových rozměrech hledají obvykle majitelé malých kuchyňských prostor – ať už ve starší panelové zástavbě nebo v rodinných domcích, či zájemci s nízkopříjmovými rozpočty. Výhodou sektorové kuchyně je fakt, že klient si může vybírat buď jednotlivé samostatné skříňky, anebo si vybere již hotovou kuchyňskou sestavu, která je vymyšlena tak, aby vyhovovala po praktické i estetické stránce. Korpus kuchyňských linek je zpravidla vyroben z dřevotřískových desek s laminátovým povrchem (LTD).  Dvířka se vyrábějí s různých druhů dřevovláknitých desek (MDF). V partiích, kde není materiál vidět, ani nemá základní nosnou funkci, se používají dřevotřískové nebo dřevovláknité materiály bez povrchové úpravy. Většina z těchto levných sektorových kuchyní je opatřena i pracovní deskou. U některých konstrukčních řešení má každá spodní skříňka svůj díl pracovní desky, avšak ve většině případů jsou použité pracovní desky po celé délce kuchyňské linky.

Luxusní kuchyně na míru

se vyrábějí většinou z masivního dřeva s kvalitní povrchovou úpravou, tj. v lesklém nebo matném laku. Výrobci designových kuchyní na míru volí zpravidla na výrobu korpusu i dvířek masiv s tuhým jádrem, například dub nebo ořech. Povrchová úprava může být upravena podýhováním. Dalším materiálem na povrchy luxusních kuchyní je akrylát. Je jen o něco dražší než laminátové folie, avšak má vzhled ve vysokém lesku, je absolutně zdravotně nezávadný, mj. se využívá i ve zdravotnictví a potravinářství. Navíc odolává teplu, vlhku i slunečním paprskům. Luxusní kuchyně vám navrhneme na míru s konečnou vizualizací ve 3D, podle které je velice snadné představit si konečný výsledek ve vaší kuchyni.

Sektorové kuchyně II. díl
Sektorové kuchyně II. díl

Jak vybrat kuchyňskou linku ?

tady je pár doporučení. V první řadě je zapotřebí vycházet především z vašich finančních možností. Druhým důležitým kritériem je prostor, v němž budete chtít kuchyňskou linku umístit. Počítejte s tím, abyste měli dostatečnou pracovní plochu a mohli se v kuchyni pohodlně pohybovat. Kde bude stát lednice či skříňka na potraviny a zároveň, jaké další kuchyňské spotřebiče budete používat. Budou stát samostatně, nebo budou zabudované do kuchyňské linky? Je-li kuchyň zároveň jídelnou, nezapomeňte na místo pro kuchyňský stůl a židle. Pro názornou představu si můžete vyrobit z novin či balícího papíru půdorys jednotlivých komponentů, včetně stolu a židlí. Ty pak na místě budoucí kuchyně poskládáte jako puzzle.