Jak vyčistit sedačku?

Jak vyčistit látkovou sedačku?

 

 
 
  1. Odstraňte případné větší nečistoty: Pokud je na sedačce například jídlo nebo vylitý nápoj, nejdříve je třeba odebrat větší kusy a tekutinu vysát pomocí papírového ubrousku nebo hadříku.

  2. Vysajte prach: Pokud je na sedačce usazený prach, použijte vysavač s nástavcem na čalounění a vysajte povrch sedačky.

  3. Vyčistěte látku: K čištění látkové sedačky můžete použít speciální čisticí prostředky na čalounění, které jsou k dostání v obchodech s domácími potřebami. Návod na použití najdete na obalu produktu.

  4. Pokud nemáte speciální čisticí prostředek, můžete použít vodu s octem nebo saponátem. Smíchejte teplou vodu s malým množstvím octa nebo saponátu, navlhčete hadřík a jemně otírejte látku. Poté nechte sedačku dobře vyschnout.

  5. Dejte pozor na barvy a materiály: Při čištění látkové sedačky vždy dbejte na to, aby čisticí prostředek či voda s octem nebo saponátem nezpůsobily poškození barvy nebo materiálu čalounění. Pokud si nejste jisti, zkontrolujte si informace na výrobním štítku sedačky nebo se poraďte s odborníkem.

  6. Pravidelné čištění: Doporučuje se látkovou sedačku čistit  pravidelně a odstraňovat nečistoty ihned po vzniku, aby nedocházelo k většímu znečištění, které by bylo náročnější na pozdější vyčištění.

Způsoby, jak vyčistit konkrétní typy skvrn

  1. Skvrny od kávy: Pokud je skvrna stále mokrá, použijte papírový ručník nebo bílý hadřík na vysávání vlhkosti z látky. Poté na skvrnu aplikujte směs tekutého mýdla a studené vody a otřete jemně kartáčem. Opláchněte čistou vodou a osušte.

  2. Skvrny od vína: Posypte skvrnu solí a nechte působit několik minut, aby sol nasákla víno. Poté opláchněte studenou vodou a použijte čisticí prostředek na látku podle pokynů.

  3. Skvrny od jídla: Odstraňte zbytky jídla z látky. Poté aplikujte směs tekutého mýdla a studené vody a otřete jemně kartáčem. Pokud skvrna zůstává, použijte čisticí prostředek na látku podle pokynů.