Sektorové kuchyně - historie a účel

Historie kuchyňské linky

kuchyňská linka čili kuchyňský nábytek, sestavený do jednoho celku, se začal objevovat v první čtvrtině 20. století. Do té doby se v kuchyni používaly jednotlivé kusy nábytku, např. kredenc, spíž, příborník, mycí stůl s jedním nebo dvěma „škopky“. Kuchyňské linky se velice rychle osvědčily – jsou praktické svým uspořádáním, pojmou velké množství nádobí a všechno je takzvaně „po ruce“.

Co to vlastně je sektorová kuchyně

jedná se o více prvkový kuchyňský nábytek v jednotném stylu. Sektorová kuchyně se skládá z jednotlivých dílů: spodních skříněk a zásuvek, nástěnných skříněk a pracovní desky. Její nespornou výhodou je vysoká variabilita. Díly můžete kombinovat podle velikosti prostoru, vlastního vkusu, anebo finančních možností. A tak vlastně může vzniknou kuchyňská linka na míru, aniž by ji bylo zapotřebí speciálně vyrábět.

Možnosti sektorových kuchyní

  1. Modulové kuchyně

    někdy se také pro modulové kuchyně používá výraz modulární; jedná se o kompletní kuchyňskou soupravu, která je složena z řady modulárních segmentů. Ty mohou být umístěny na podlaze, na stěně, mohou být otevřené či zavřené; kuchyňská sestava z jednotlivých modulů zajistí každému uživateli plnou funkčnost kuchyně, a ještě k tomu její dokonalý estetický vzhled.

  2. Sektorová kuchyně do L

    kuchyňskou linku do L lze využít tam, kde je možné umístit kuchyňskou sestavu ke dvěma na sebe kolmým stěnám – čímž vznikne rohová sestava. Taková sestava je praktická a prostorná a poskytuje hospodyňkám velkou pracovní plochu.
  3. Sektorová kuchyně do U

    vzhledem k tomu, že sektorová kuchyně do tvaru písmene U zabere mnohem větší prostor, nebude si ji moci pořídit každý. V menších bytech, ale ani v některých domech, nemívá kuchyň volné tři stěny, k nimž by se nechala tato kuchyňská linka instalovat. Výhodou kuchyně do U je velká pracovní plocha, mnoho úložných prostorů, vše pěkně při ruce, uspořádanost a dokonalý styl.

Sektorová kuchyňská linka Blanka

Jaké výhody má sektorová kuchyně?

  • Volitelné sestavy skříněk

    kuchyňská linka sektorová nemusí být jen ve standardním provedení, ale můžete si ji podle rozměrů kuchyně poskládat z jednotlivých komponentů přesně podle svých potřeb. Široký výběr samostatných komponentů, ať už to jsou spodní skřínky, horní skřínky nebo rohové skřínky, poskytuje takřka neomezené možnosti při skládání vlastní kuchyňské sestavy.
  • Vlastní sestava na míru

    ten, komu z jakéhokoliv důvodu nevyhovuje standardní sektorová kuchyňská linka, si může vybrat jednotlivé moduly, skříňky spodní či horní, zásuvky, rohové skříňky tak, aby se daly vhodně uspořádat právě do jeho kuchyňského prostoru. Zpravidla si vybere každý a není nutné nechat vyrábět kuchyň na míru.