Jak vybrat šatní skříň

Šatní skříně jsou, spolu s postelí, dominantou ložnice a proto byste jejímu výběru měli věnovat náležitou pozornost. Ostatní nábytek do ložnice, jako jsou noční stolky a komody, pak jednoduše doladíte k celku. Potřebujete-li šatník do předsíně nebo do šatny je tento postup totožný. Pojďme se tedy podívat na to, jak vybrat tu správnou almaru.

Co u skříně preferujete?

Než se pustíte do výběru, ujasněte si především, jaké máte nároky by měl nábytek splňovat. Chcete luxusní, co se vzhledu týče a na ceně nezáleží nebo chcete raději uspořit a koupit šatní skříně levně? Pak je dobré využít našich akčních nabídek a vybrat si šatní skříně v akci. Dalším důležitým faktorem pro výběr vhodného šatníku je otázka, co hodláte ukládat a jak? Věšíte většinu oblečení na ramínka nebo vám více vyhovuje skládat věci do polic? Vyhovují vám více šuplíky v kombinaci s policemi nebo šatní tyčí? Na výběr máte velké šatní skříně s dlouhou šatní tyčí, malé šatní skříňky, policové skříně nebo se zásuvkami. Vnitřní uspořádání můžete rozšířit použitím odkládacích košů a úložných boxů. Pohodlně tak uložíte nejen oblečení, ale například sezónní boty nebo šanony s dokumenty.

Barvy a doplňky

Když už máte ve výběru vnitřního vybavení jasno, zaměřte se na vzhled. Barvu vybírejte vzhledem ostatnímu nábytku. Pokud se bude barevné ladění pokoje odvíjet od skříně, pamatujte, že světlé barvy prostor prozáří a opticky zvětší, naopak tmavé odstíny prostor zmenšují a ztmaví. Osvědčenou klasikou jsou šatní skříně z masivu a jeden z nejoblíbenějších dekorů šatní skříně dub sonoma, je stálicí mezi výběrem našich zákazníků.

5 nejoblíbenějších barev mezi našimi zákazníky

  • bílá - stále absolutně nejoblíbenější barva ve všech variantách, ať už je to lesk nebo mat, případně kombinace s některým z dekorů dřeva
  • dub sonoma - nejoblíbenější dřevěný vzor často kombinovaný s bílou
  • buk - hned po předchozím dekoru, velice oblíbený vzor dřeva
  • dub artisan - další z nejvíce vybíraných dekorů dřeva, také často kombinovaný s bílou barvou
  • grafit - moderní neokoukaná barva, jejíž obliba mezi našimi zákazníky stále roste

Dalším trikem pro zvětšení prostoru je použití šatní skříně se zrcadlem. Opticky zvětší prostor a díky zrcadlu se stane tak trochu neviditelnou. Dalším vhodným příslušenstvím do šatních skříní, rozšiřujícím jejich užitné a dekorativní vlastnosti je osvětlení. Montuje se nad dveře a osvětluje jak prostor před skříní, tak vnitřek šatníku. Skříň do ložnice s osvětlením je nejen praktická, co do využití, ale zároveň jí pozvedne na vyšší, luxusnější úroveň. 

Nejnovější trendy v dekorativním provedení představují skříně s grafikou, jejichž dveře jsou dekorovány moderním, tematickým potiskem. Na výběr jsou květinové motivy, motivy abstraktní nebo dětské. Můžete si tak doladit interiér pokoje přesně podle vašeho vkusu.

Umístění nábytku

Velice důležitým faktorem, občas nepříjemně limitujícím, je prostor. Máte dostatek místa pro skříň s klasickými dveřmi nebo bude vhodnější použít dveře posuvné pro úsporu místa? Je strop v dostatečné výšce pro umístění vysoké šatní skříně? Potřebujete-li vytvořit šatní sestavy přes roh, určitě využijte rohové šatní skříně. Velice dobře vyplní prázdný roh a mnohonásobně zvětší prostor pro uložení oblečení a vzhledem ke své velikosti do ní lze uložit velké krabice s hračkami. Kompromisem mezi posuvnými dveřmi a klasickým otevíráním jsou harmonikové dveře resp. zlamovací dveře. Prostor, především pro velké šatníky, je důležité dobře a přesně vyměřit. Pro lepší a názornější představu, kolik místa nábytek opravdu zabere, je dobré vytvořit si šablonu půdorysu. Použijte balící papír nebo jednoduše slepte noviny, na ně nakreslete půdorys a vystřihnete. Pak už se šablonou pracujte jako se skříní a představa, kolik místa v prostoru taková velká šatní skříň obsáhne, je hned reálnější.

Služby 

Nemáte-li dostatek zkušeností a netroufáte si na montáž sami nebo se vám prostě jen do montáže nechce, můžete si u nás objednat službu montáž nábytku a naši zkušení pracovníci vám nábytek odborně smontují. Veškerý nábytek rozvážíme vlastní dopravou. Hlavním důvodem je, abychom v maximální možné míře vyloučili možnost poškození zboží při přepravě cizím dopravcem.