Údržba kuchyňské linky

I kuchyňská linka si zaslouží správnou péči

O krásné a dokonalé kuchyni sní snad každá žena, a nejeden muž. Moderní design, barvy, vychytávky, které usnadní práci a z přípravy jídla pomohou vytvořit příjemný zážitek a ne jen pouhou  povinnost. Ale i kuchyň potřebuje pravidelnou péči v podobě údržby, aby opravdu zářila dokonalostí. Každý povrch však vyžaduje jiný přístup a ošetření, což by jsme měli mít na mysli už při nákupu. Vždyť si ji pořizujeme na dalších pár let.

Laminát

Nejčastěji používaný materiál, jehož nízká pořizovací cena a také velice nenáročná údržba, stálé láká zákazníky. Pro dokonalý vzhled stačí voda se saponátem a utěrka z mikrovlákna. Stačí pouze lehce otřít a nechat dvířka volně oschnout.

Fólie

V případě, že je na dvířka kuchyňské linky použita fólie v lesku, získá vaše kuchyň nadčasový a exkluzivní vzhled. Výhodou je větší odolnost vůči vodě, nevýhodou však sklon k poškrábání. Při čištění tak v žádném případě nepoužívejte abrazivní prostředky, stačí opět voda a saponát.

Masiv

Péče o kuchyň z masivu je nejnáročnější a měla by být nejpečlivější. Očistit stačí opět klasikou voda + saponát, ovšem u dřeva musíme pečlivě provést vysušení, aby nikde nezůstala voda. Vhodné je pak provést ošetření povrchu přípravkem přímo určeným k tomuto účelu.

Lakované povrchy

Provedení bývá mat či lesk. Lesku se nemusíme obávat, i když vzbuzuje pocit, že jeho údržba je náročnější a je na něm „všechno vidět“. Opak je pravdou a péče o lesk je mnohem snazší. Mnohdy postačí jen obyčejná voda. Opět ovšem pozor na přípravky abrazivní, k poškrábání je materiál přece jen náchylnější.

Péče o pracovní desku

Pracovní desky jsou nejvíce zatěžovanou částí kuchyně a proto si zaslouží nejvyšší možnou péči :

  • nikdy na ní přímo nekrájíme nožem, používáme prkénko, škody by byly nevratné
  • rozhodně na ní nepatří horký hrnec přímo ze sporáku
  • případné polití vysoušíme do sucha zvláště v místech spojů
  • i na desce mohou zůstat skvrny od jahod, mrkve, rajčat, proto používáme při práci podložku
  • majitelé desek kamenných či z masivu by měli dodržovat pravidelnou impregnaci povrchu

Za vynaložené úsilí, vám bude odměnou kuchyň, která léta bude vypadat stále jako nová.